Napisała dla Was nasza specjalistka: Renata Kusińska-Sitarz – dietetyk kliniczny, psychodietetyk i specjalista zaburzeń odżywiania
Jedzenie intuicyjne to podejście do żywienia, które w ostatnim czasie zdobywa wielu zwolenników. Zatem warto zadać sobie pytanie – skąd się wzięło i na czym dokładnie polega?
Evelyn Tribole i Elyse Resch – twórczynie intuicyjnego podejścia do jedzenia
Dietetyczki Evelyn Tribole i Elyse Resch zaproponowały, aby podstawą profilaktyki nadwagi i otyłości było intuicyjne podejście do jedzenia. Założeniem tego sposobu żywienia jest kierowanie się fizjologicznymi wskaźnikami głodu i sytości, zamiast narzuconymi z zewnątrz zasadami czy ograniczeniami. Wynika to z założenia, że dieta, która polega na ograniczeniach jakościowych czy ilościowych, prowadzi do ignorowania fizjologicznych sygnałów głodu i sytości, zamiast uczyć adekwatnej reakcji na potrzeby organizmu i rozwijania wrażliwości na sygnały płynące z ciała. Osoby jedzące intuicyjnie nie postrzegają jedzenia w kategoriach „dobre” i „złe”, ale kierują się bardziej smakiem i wartością odżywczą. Jednocześnie, potrafią one odróżnić głód i sytość od innych doznań, dzięki czemu potrafią określić odpowiednią dla siebie ilość pokarmu i porę jego spożycia.
Z czym więc wiąże się jedzenie zgodnie z intuicją? Według Tracy L. Tylka, na jedzenie intuicyjne składa się:
1. Umiejętne korzystanie z sygnałów głodu i sytości, zaufanie tym wewnętrznym odczuciom i kierowanie się nimi podczas jedzenia,
2. Umiejętność odróżnienia głodu fizycznego od emocjonalnego, jedzenie w odpowiedzi na sygnały fizjologiczne oraz radzenie sobie z emocjami na inne sposoby niż poprzez jedzenie,
3. Nie myślenie o jedzeniu w kategoriach dobre/złe, zdrowe/niezdrowe, ale bezwarunkowe przyzwolenie na jedzenie i spożywanie posiłku zawsze wtedy, gdy pojawia się głód,
4. Przy wyborze żywności kierowanie się jej wpływem na siłę i wydajność organizmu. Wybieranie posiłków zgodnych z potrzebami ciała, wrażliwość na odczucia z ciała pojawiające się po jedzeniu.
Czym jest intuicyjne jedzenie?
Napisała dla Was nasza specjalistka: Renata Kusińska-Sitarz – dietetyk kliniczny, psychodietetyk i specjalista zaburzeń odżywiania
Jedzenie intuicyjne to podejście do żywienia, które w ostatnim czasie zdobywa wielu zwolenników. Zatem warto zadać sobie pytanie – skąd się wzięło i na czym dokładnie polega?
Evelyn Tribole i Elyse Resch – twórczynie intuicyjnego podejścia do jedzenia
Dietetyczki Evelyn Tribole i Elyse Resch zaproponowały, aby podstawą profilaktyki nadwagi i otyłości było intuicyjne podejście do jedzenia. Założeniem tego sposobu żywienia jest kierowanie się fizjologicznymi wskaźnikami głodu i sytości, zamiast narzuconymi z zewnątrz zasadami czy ograniczeniami. Wynika to z założenia, że dieta, która polega na ograniczeniach jakościowych czy ilościowych, prowadzi do ignorowania fizjologicznych sygnałów głodu i sytości, zamiast uczyć adekwatnej reakcji na potrzeby organizmu i rozwijania wrażliwości na sygnały płynące z ciała. Osoby jedzące intuicyjnie nie postrzegają jedzenia w kategoriach „dobre” i „złe”, ale kierują się bardziej smakiem i wartością odżywczą. Jednocześnie, potrafią one odróżnić głód i sytość od innych doznań, dzięki czemu potrafią określić odpowiednią dla siebie ilość pokarmu i porę jego spożycia.
Zobacz także: Terapia uzależnień Wrocław
Jedzenie intuicyjne – czyli jakie?
Z czym więc wiąże się jedzenie zgodnie z intuicją? Według Tracy L. Tylka, na jedzenie intuicyjne składa się:
1. Umiejętne korzystanie z sygnałów głodu i sytości, zaufanie tym wewnętrznym odczuciom i kierowanie się nimi podczas jedzenia,
2. Umiejętność odróżnienia głodu fizycznego od emocjonalnego, jedzenie w odpowiedzi na sygnały fizjologiczne oraz radzenie sobie z emocjami na inne sposoby niż poprzez jedzenie,
3. Nie myślenie o jedzeniu w kategoriach dobre/złe, zdrowe/niezdrowe, ale bezwarunkowe przyzwolenie na jedzenie i spożywanie posiłku zawsze wtedy, gdy pojawia się głód,
4. Przy wyborze żywności kierowanie się jej wpływem na siłę i wydajność organizmu. Wybieranie posiłków zgodnych z potrzebami ciała, wrażliwość na odczucia z ciała pojawiające się po jedzeniu.
Polecamy naszą ofertę: Psychoterapeuta poznawczo-behawioralny Wrocław
Renata Kusińska-Sitarz – dietetyk kliniczny, psychodietetyk i specjalista zaburzeń odżywiania
Zapraszamy
Jeśli potrzebujesz profesjonalnej pomocy w zakresie dietetyki, zapraszamy do Rymkiewicz system we Wrocławiu. Prowadzimy również konsultacje online.
Nasza oferta:
Zarezerwuj
Najnowsze wpisy
Kategorie
Tagi
NEWSLETTER
Zapisz się do newslettera i otrzymuj najnowsze wiadomości.