Czym jest intuicyjne jedzenie?

25 października 2022 Zarządca strony 0 Comment

Napisała dla Was nasza specjalistka: Renata Kusińska-Sitarz – dietetyk kliniczny, psychodietetyk i specjalista zaburzeń odżywiania

Jedzenie intuicyjne to podejście do żywienia, które w ostatnim czasie zdobywa wielu zwolenników. Zatem warto zadać sobie pytanie – skąd się wzięło i na czym dokładnie polega?

Evelyn Tribole i Elyse Resch – twórczynie intuicyjnego podejścia do jedzenia

Dietetyczki Evelyn Tribole i Elyse Resch zaproponowały, aby podstawą profilaktyki nadwagi i otyłości było intuicyjne podejście do jedzenia. Założeniem tego sposobu żywienia jest kierowanie się fizjologicznymi wskaźnikami głodu i sytości, zamiast narzuconymi z zewnątrz zasadami czy ograniczeniami. Wynika to z założenia, że dieta, która polega na ograniczeniach jakościowych czy ilościowych, prowadzi do ignorowania fizjologicznych sygnałów głodu i sytości, zamiast uczyć adekwatnej reakcji na potrzeby organizmu i rozwijania wrażliwości na sygnały płynące z ciała. Osoby jedzące intuicyjnie nie postrzegają jedzenia w kategoriach „dobre” i „złe”, ale kierują się bardziej smakiem i wartością odżywczą. Jednocześnie, potrafią one odróżnić głód i sytość od innych doznań, dzięki czemu potrafią określić odpowiednią dla siebie ilość pokarmu i porę jego spożycia.

Zobacz także: Terapia uzależnień Wrocław

Jedzenie intuicyjne – czyli jakie?

Z czym więc wiąże się jedzenie zgodnie z intuicją? Według Tracy L. Tylka, na jedzenie intuicyjne składa się:

1. Umiejętne korzystanie z sygnałów głodu i sytości, zaufanie tym wewnętrznym odczuciom i kierowanie się nimi podczas jedzenia,

2. Umiejętność odróżnienia głodu fizycznego od emocjonalnego, jedzenie w odpowiedzi na sygnały fizjologiczne oraz radzenie sobie z emocjami na inne sposoby niż poprzez jedzenie,

3. Nie myślenie o jedzeniu w kategoriach dobre/złe, zdrowe/niezdrowe, ale bezwarunkowe przyzwolenie na jedzenie i spożywanie posiłku zawsze wtedy, gdy pojawia się głód,

4. Przy wyborze żywności kierowanie się jej wpływem na siłę i wydajność organizmu. Wybieranie posiłków zgodnych z potrzebami ciała, wrażliwość na odczucia z ciała pojawiające się po jedzeniu.

Polecamy naszą ofertę: Psychoterapeuta poznawczo-behawioralny Wrocław

Renata Kusińska-Sitarz – dietetyk kliniczny, psychodietetyk i specjalista zaburzeń odżywiania

 

Prowadzimy konsultacje psychodietetyczne W Centrum Psychoterapii i Psychodietetyki Rymkiewicz system we Wrocławiu i online. Zarezerwuj

 

Facebook
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Twitter
Instagram
Instagram
Instagram