Napisała dla Was nasza specjalistka: Renata Kusińska-Sitarz – dietetyk kliniczny.
Karp, uszka, pierogi, pierniczki, sernik… Ciężko wyobrazić sobie Święta bez tych tradycyjnych potraw. Jednak czy można cieszyć się nimi bez konsekwencji w postaci kilku dodatkowych kilogramów? W dzisiejszym artykule znajdziecie kilka cennych wskazówek, które podpowiedzą jak nie przytyć w Święta, nie rezygnując jednocześnie z pysznych świątecznych potraw.
Unikaj poszczenia
Choć post poprzedzający kolację wigilijną jest w wielu domach tradycją, to z punktu widzenia zdrowego żywienia nie jest on najlepszym pomysłem. Po całodziennym poście ryzyko, że będziemy jeść dużo i bez opamiętania znacznie wzrasta. Wigilię zacznij więc od pełnowartościowego śniadania, a potem jedz zdrowe posiłki co 3-4 godziny. Kolację wigilijną możesz potraktować jako coś w rodzaju obiadokolacji.
Wybierz swoje ulubione potrawy
Większość świątecznych stołów ugina się pod ciężarem przeróżnych potraw, co nie oznacza, że musisz zjeść je wszystkie. Zamiast tego, skup się na swoich ulubionych daniach, takich, na które czekasz cały rok. Ziemniaki, chleb, czy wędlina mogą poczekać na inną okazję.
Zacznij od mniej kalorycznych dań
Jeśli masz taką możliwość, zacznij posiłek od zjedzenia warzyw, chudej ryby czy mięsa, kapusty z grzybami. Dzięki temu nasycisz się daniami o stosunkowo niskiej kaloryczności i zjesz mniej wysokokalorycznych, tłustych i słodkich potraw.
Śpiesz się powoli
Podczas posiłku nakładaj sobie małe porcje i jedz powoli – dzięki temu nie przegapisz momentu, w którym poczujesz sytość. Pamiętaj – nie jedz na siłę „bo się zmarnuje”. Część niezjedzonych dań można z powodzeniem zamrozić, a jeszcze lepiej – podzielić się posiłkiem z potrzebującymi (dania można przekazać np. schroniskom dla osób bezdomnych).
Zrób sobie przerwę
Nie spędzaj całego dnia przy stole, ale staraj się jeść co 3-4 godziny, tak aby Twój organizm mógł spokojnie strawić kolejne potrawy.
Nawadniaj się
W czasie biesiadowania nie zapominaj o piciu wody. Zrezygnuj ze słodkich napojów, które są źródłem dodatkowych kalorii. Możesz pić także herbatę i kawę bez dodatku cukru.
Uważaj na alkohol
Jeśli możesz – unikaj alkoholu. Jeśli pijesz alkohol – najlepiej wybierz czerwone wytrawne wino i staraj się nie pić podczas posiłku. Spożywając alkohol podczas posiłku zazwyczaj zjadamy więcej niż zwykle.
Rusz się!
Aktywność fizyczna pomoże Ci spalić ponadprogramowe kalorie. Zamiast siedzieć przy stole czy przed telewizorem, wyjdź na spacer, a przy sprzyjającej pogodzie – ulep bałwana i urządź bitwę na śnieżki.
Renata Kusińska-Sitarz – dietetyk kliniczny
Zapraszamy
Jeśli potrzebujesz profesjonalnej pomocy w zakresie dietetyki, zapraszamy do Rymkiewicz system we Wrocławiu. Prowadzimy również konsultacje online.
Święta bez dodatkowych kilogramów
Napisała dla Was nasza specjalistka: Renata Kusińska-Sitarz – dietetyk kliniczny.
Karp, uszka, pierogi, pierniczki, sernik… Ciężko wyobrazić sobie Święta bez tych tradycyjnych potraw. Jednak czy można cieszyć się nimi bez konsekwencji w postaci kilku dodatkowych kilogramów? W dzisiejszym artykule znajdziecie kilka cennych wskazówek, które podpowiedzą jak nie przytyć w Święta, nie rezygnując jednocześnie z pysznych świątecznych potraw.
Unikaj poszczenia
Choć post poprzedzający kolację wigilijną jest w wielu domach tradycją, to z punktu widzenia zdrowego żywienia nie jest on najlepszym pomysłem. Po całodziennym poście ryzyko, że będziemy jeść dużo i bez opamiętania znacznie wzrasta. Wigilię zacznij więc od pełnowartościowego śniadania, a potem jedz zdrowe posiłki co 3-4 godziny. Kolację wigilijną możesz potraktować jako coś w rodzaju obiadokolacji.
Wybierz swoje ulubione potrawy
Większość świątecznych stołów ugina się pod ciężarem przeróżnych potraw, co nie oznacza, że musisz zjeść je wszystkie. Zamiast tego, skup się na swoich ulubionych daniach, takich, na które czekasz cały rok. Ziemniaki, chleb, czy wędlina mogą poczekać na inną okazję.
Zacznij od mniej kalorycznych dań
Jeśli masz taką możliwość, zacznij posiłek od zjedzenia warzyw, chudej ryby czy mięsa, kapusty z grzybami. Dzięki temu nasycisz się daniami o stosunkowo niskiej kaloryczności i zjesz mniej wysokokalorycznych, tłustych i słodkich potraw.
Śpiesz się powoli
Podczas posiłku nakładaj sobie małe porcje i jedz powoli – dzięki temu nie przegapisz momentu, w którym poczujesz sytość. Pamiętaj – nie jedz na siłę „bo się zmarnuje”. Część niezjedzonych dań można z powodzeniem zamrozić, a jeszcze lepiej – podzielić się posiłkiem z potrzebującymi (dania można przekazać np. schroniskom dla osób bezdomnych).
Zrób sobie przerwę
Nie spędzaj całego dnia przy stole, ale staraj się jeść co 3-4 godziny, tak aby Twój organizm mógł spokojnie strawić kolejne potrawy.
Nawadniaj się
W czasie biesiadowania nie zapominaj o piciu wody. Zrezygnuj ze słodkich napojów, które są źródłem dodatkowych kalorii. Możesz pić także herbatę i kawę bez dodatku cukru.
Uważaj na alkohol
Jeśli możesz – unikaj alkoholu. Jeśli pijesz alkohol – najlepiej wybierz czerwone wytrawne wino i staraj się nie pić podczas posiłku. Spożywając alkohol podczas posiłku zazwyczaj zjadamy więcej niż zwykle.
Rusz się!
Aktywność fizyczna pomoże Ci spalić ponadprogramowe kalorie. Zamiast siedzieć przy stole czy przed telewizorem, wyjdź na spacer, a przy sprzyjającej pogodzie – ulep bałwana i urządź bitwę na śnieżki.
Renata Kusińska-Sitarz – dietetyk kliniczny
Zapraszamy
Jeśli potrzebujesz profesjonalnej pomocy w zakresie dietetyki, zapraszamy do Rymkiewicz system we Wrocławiu. Prowadzimy również konsultacje online.
Nasza oferta:
Zarezerwuj
Najnowsze wpisy
Kategorie
Tagi