Kilka słów o diecie low FODMAP

Napisała dla Was nasza specjalistka: Renata Kusińska-Sitarz – dietetyk kliniczny, psychodietetyk i specjalista zaburzeń odżywiania

Dieta low FODMAP

FODMAP to ulegające fermentacji oligasacharydy, disacharydy, monosacharydy i poliole. Dieta low FODMAP polega na ograniczeniu spożycia żywności ulegającej szybkiej fermentacji w przewodzie pokarmowym. Wśród związków o takim działaniu można wymienić: cukry proste i dwucukry (np. laktoza, fruktoza), fruktany i fruktooligosacharydy (FOS; np. nystoza, kestoza), galaktooligosacharydy (GOS; rafinoza, stachyloza), a także poliole cukrowe (sorbitol, mannitol). Związki te można znaleźć w wielu produktach spożywczych, np. w miodzie, owocach (np. gruszki, jabłka), mleku i jego przetworach (ze względu na zawartość laktozy), pszenicy (zawiera fruktany i FOS), czosnku, cebuli, brokułach, roślinach strączkowych, kalafiorze i wielu innych. Szczegółowe tabele dotyczące produktów zawierających FODMAP można znaleźć na stronie Monash University (www.monashfodmap.com).

Dieta low FODMAP – dla kogo?

Dieta low FODMAP wykorzystywana w terapii osób chorujących na zespół jelita drażliwego, zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego (SIBO) a także u osób cierpiących na choroby zapalne jelit.

Fazy diety low FODMAP

W diecie low FODMAP można wyróżnić trzy fazy:

1. Faza eliminacji – trwająca 4-8 tygodni (optymalny okres trwania tej fazy to 6 tygodni) faza, w której eliminuje się żywność o wysokiej zawartości FODMAP. Pozwala to na złagodzenie wielu objawów takich jak wzdęcia czy nadmierna produkcja gazów.

2. Faza reintrodukcji – trwająca 6-10 tygodni faza, w której stopniowo wprowadza się eliminowane wcześniej produkty.

3. Faza stabilizacji – w tej fazie dieta ulega stabilizacji. Na podstawie obserwacji, wyklucza się z diety tylko te produkty, które wpływają na pojawienie się/nasilenie się objawów u danego pacjenta.

Skuteczność diety low FODMAP

Choć dieta low FODMAP pozwala na redukcję lub zmniejszenie nasilenia objawów u wielu pacjentów chorujących na IBS (zespół jelita drażliwego), to u około 30% pacjentów nie następuje poprawa samopoczucia. Przyczyną prawdopodobnie jest dysbioza jelitowa (mniej różnorodna mikrobiota, wykazująca mniejszą aktywność sacharolityczną) występująca u tych pacjentów przed rozpoczęciem terapii.

Bibliografia:

1. E. Stachurska, Żywienie w zaburzeniach mikrobioty jelitowej, wyd. PZWL, Warszawa 2021

2. Strona Internetowa Monash University: www.monashfodmap.com

Renata Kusińska-Sitarz – dietetyk kliniczny, psychodietetyk i specjalista zaburzeń odżywiania

 

Skorzystaj z konsultacji dietetycznej w Centrum Psychoterapii i Psychodietetyki Rymkiewicz system we Wrocławiu lub on-line. +48 882 794 249 Zarezerwuj
Facebook
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Twitter
Instagram
Instagram
Instagram