Napisała dla Was Nasza specjalistka: Katarzyna Tutka – psycholog, psychoterapeuta
Często mówi się o diecie w kontekście odchudzania, ważne jednak by rytm żywieniowy był naturalnie zdrowo uregulowany przez cały czas, a nie tylko w sinusoidalnych okresach cyklu – odchudzanie –odrabianie strat kalorycznych. Jednym z użytecznych w pracy terapeuty narzędzi jest dziennik żywieniowy, który ma na celu uregulować procesy metaboliczne i gospodarkę hormonalną naszego organizmu.
Dziennik żywieniowy
Ważne, by wykonywać go codziennie po każdym posiłku, zwracając uwagę nie tyle na kalorykę, co mogłoby wzmocnić restrykcje i fiksację na ich punkcie, a na emocje i myśli im towarzyszące, miejsce oraz obecność innych osób. Na początku szczególną wagę warto przywiązywać do ich częstotliwości. Wtedy reguluje się glikostat, i naturalnie stają się one po pewnym czasie mniejsze. Ważne też, by jeść je nie w biegu, a uważnie – czując smak, zapach i konsystencję jedzenia. I cieszyć się nim w towarzystwie innych, bez poczucia winy, nie zajadając smutku, samotności, gniewu czy innych stłumionych potrzeb. Jedzenie staje się wtedy przyjemniejsze i nasz mózg zapamiętuje to skojarzenie, dzięki czemu ta aktywność przestaje wywoływać takie wzbudzenie układu nerwowego, a co za tym idzie – mniejsza jest potrzeba zredukowania tego napięcia poprzez impulsywne jedzenie. | Polecamy: dobry psycholog online.
Techniki przekierowania uwagi
Warto wykorzystywać też wtedy techniki przekierowywania uwagi, przeczekania 15 minut, by do ośrodka sytości mógł dotrzeć sygnał o przyjęciu pokarmu. Warto stworzyć sobie na takie okazje specjalną listę zastępczych czynności, takich jak na przykład spacer, telefon do przyjaciela, sport lub cokolwiek, co pobudzi układ nagrody zamiast jedzenia. W ostateczności, jeżeli po odczekaniu kwadransu apetyt nie przemija, dobrym sposobem na zaspokojenie zachcianki jest sięgnięcie po zdrowy zamiennik, który może trochę przechytrzyć nasz mózg – np. zamiast słonych przekąsek możemy upiec warzywa z dodatkiem przypraw a zamiast słodyczy zrobić kule energetyczne z suszonych owoców, owoce pod owsianą kruszonką z dodatkiem miodu albo pastę a’la nutella z awokado, kakao i daktyli.
Im częściej i więcej takich impulsów uda się znieść, tym bardziej habitujemy się na chęć zjedzenia czegoś i potencjalny napad objadania się. Z czasem sinusoida emocji związanych z jedzeniem reguluje się, podobnie jak i ta związana ze spadkiem i skokami insuliny, przy czym należy oczywiście pamiętać o dawaniu upustu emocjom w zdrowodojrzały sposób. Zobacz także: Terapia uzależnień Wrocław
Stabilizowanie nawyków żywieniowych
Sama umiejętność tolerancji frustracji z powodu negatywnych emocji też jest istotna, niemniej techniki relaksacyjne, joga, medytacja, treningi mindfulness i oddechowe; a także ruch, łączność z innymi, realizowanie pasji i obowiązków, a przede wszystkim komunikowanie swoich emocji w adekwatny do sytuacji sposób są niezbędne dla procesu stabilizowania nawyków żywieniowych. Poszukiwanie aktywności uwalniających od myśli o jedzeniu pomaga z kolei odkrywać swoją tożsamość i podążać w życiu w zgodzie ze swoimi wartościami zaspokajając swoje potrzeby. Jedzenie jako sposób na regulację emocji przestaje być wtedy potrzebne, ponieważ człowiek samoistnie uczy się używać konstruktywnych strategii radzenia sobie.
Techniki regulacji emocji jako element diety
Napisała dla Was Nasza specjalistka: Katarzyna Tutka – psycholog, psychoterapeuta
Często mówi się o diecie w kontekście odchudzania, ważne jednak by rytm żywieniowy był naturalnie zdrowo uregulowany przez cały czas, a nie tylko w sinusoidalnych okresach cyklu – odchudzanie –odrabianie strat kalorycznych. Jednym z użytecznych w pracy terapeuty narzędzi jest dziennik żywieniowy, który ma na celu uregulować procesy metaboliczne i gospodarkę hormonalną naszego organizmu.
Dziennik żywieniowy
Ważne, by wykonywać go codziennie po każdym posiłku, zwracając uwagę nie tyle na kalorykę, co mogłoby wzmocnić restrykcje i fiksację na ich punkcie, a na emocje i myśli im towarzyszące, miejsce oraz obecność innych osób. Na początku szczególną wagę warto przywiązywać do ich częstotliwości. Wtedy reguluje się glikostat, i naturalnie stają się one po pewnym czasie mniejsze. Ważne też, by jeść je nie w biegu, a uważnie – czując smak, zapach i konsystencję jedzenia. I cieszyć się nim w towarzystwie innych, bez poczucia winy, nie zajadając smutku, samotności, gniewu czy innych stłumionych potrzeb. Jedzenie staje się wtedy przyjemniejsze i nasz mózg zapamiętuje to skojarzenie, dzięki czemu ta aktywność przestaje wywoływać takie wzbudzenie układu nerwowego, a co za tym idzie – mniejsza jest potrzeba zredukowania tego napięcia poprzez impulsywne jedzenie. | Polecamy: dobry psycholog online.
Techniki przekierowania uwagi
Warto wykorzystywać też wtedy techniki przekierowywania uwagi, przeczekania 15 minut, by do ośrodka sytości mógł dotrzeć sygnał o przyjęciu pokarmu. Warto stworzyć sobie na takie okazje specjalną listę zastępczych czynności, takich jak na przykład spacer, telefon do przyjaciela, sport lub cokolwiek, co pobudzi układ nagrody zamiast jedzenia. W ostateczności, jeżeli po odczekaniu kwadransu apetyt nie przemija, dobrym sposobem na zaspokojenie zachcianki jest sięgnięcie po zdrowy zamiennik, który może trochę przechytrzyć nasz mózg – np. zamiast słonych przekąsek możemy upiec warzywa z dodatkiem przypraw a zamiast słodyczy zrobić kule energetyczne z suszonych owoców, owoce pod owsianą kruszonką z dodatkiem miodu albo pastę a’la nutella z awokado, kakao i daktyli.
Im częściej i więcej takich impulsów uda się znieść, tym bardziej habitujemy się na chęć zjedzenia czegoś i potencjalny napad objadania się. Z czasem sinusoida emocji związanych z jedzeniem reguluje się, podobnie jak i ta związana ze spadkiem i skokami insuliny, przy czym należy oczywiście pamiętać o dawaniu upustu emocjom w zdrowodojrzały sposób. Zobacz także: Terapia uzależnień Wrocław
Stabilizowanie nawyków żywieniowych
Sama umiejętność tolerancji frustracji z powodu negatywnych emocji też jest istotna, niemniej techniki relaksacyjne, joga, medytacja, treningi mindfulness i oddechowe; a także ruch, łączność z innymi, realizowanie pasji i obowiązków, a przede wszystkim komunikowanie swoich emocji w adekwatny do sytuacji sposób są niezbędne dla procesu stabilizowania nawyków żywieniowych. Poszukiwanie aktywności uwalniających od myśli o jedzeniu pomaga z kolei odkrywać swoją tożsamość i podążać w życiu w zgodzie ze swoimi wartościami zaspokajając swoje potrzeby. Jedzenie jako sposób na regulację emocji przestaje być wtedy potrzebne, ponieważ człowiek samoistnie uczy się używać konstruktywnych strategii radzenia sobie.
Zobacz również: leczenie anoreksji Wrocław.
Katarzyna Tutka – psycholog, psychoterapeuta
Zapraszamy
Jeśli potrzebujesz profesjonalnej pomocy w zakresie dietetyki, zapraszamy do Rymkiewicz system we Wrocławiu. Prowadzimy również konsultacje online.
Nasza oferta:
Zarezerwuj
Najnowsze wpisy
Kategorie
Tagi
NEWSLETTER
Zapisz się do newslettera i otrzymuj najnowsze wiadomości.