ul. Wandy 7, 53-320 Wrocław +48 882 794 249 biuro@olgarymkiewicz.pl

Pieczona owsianka z truskawkami

19 czerwca 2018 IPTechnicy 0 Comment

Napisała dla Was nasza specjalistka: Renata Kusińska-Sitarz – dietetyk kliniczny

Sezon na truskawki w pełni, należy go więc wykorzystać. Na pyszne (i zdrowe) śniadanie z udziałem truskawek proponuję pieczoną owsiankę. To idealna propozycja nie tylko dla miłośników owsianek, ale również dla tych, których tradycyjna owsianka do siebie nie przekonała.

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 szklanka (100 g) płatków owsianych
  • ½ szklanki mleka 2% tłuszczu
  • 1 kubeczek (150g) jogurtu naturalnego
  • 200 g (3 pełne garście) truskawek
  • 1 łyżka miodu pszczelego
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka naturalnego kakao (opcjonalnie)

Wszystkie składniki (oprócz truskawek) wymieszać. Truskawki umyć, pokroić na mniejsze kawałki, delikatnie wymieszać z resztą składników. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Masę przełożyć do kokilek (lub innego naczynia do zapiekania), wierzch udekorować naturalnym kakao. Piec przez 25 minut.

1 porcja = 460 kcal

Wskazówki:

  • w wersji bezmlecznej zamiast mleka i jogurtu można użyć szklanki mleka roślinnego
  • w wersji wegańskiej zamiast mleka i jogurtu można użyć szklanki mleka roślinnego, miód zastąpić np. syropem z agawy, a jajko – papką z połowy banana lub papką z siemienia lnianego (2 łyżki mielonego siemienia lnianego zalać gorącą wodą (mniej więcej 1/5 szklanki) i zostawić do napęcznienia. 1 czubata łyżka powstałej masy = 1 jajko)

Renata Kusińska-Sitarz – dietetyk kliniczny

  
Facebook
Facebook
Facebook
Google Plus
Google Plus
Google Plus
Instagram
Instagram
Instagram