Napisała dla Was nasza specjalistka: Renata Kusińska-Sitarz – dietetyk kliniczny
Sezon na truskawki w pełni, należy go więc wykorzystać. Na pyszne (i zdrowe) śniadanie z udziałem truskawek proponuję pieczoną owsiankę. To idealna propozycja nie tylko dla miłośników owsianek, ale również dla tych, których tradycyjna owsianka do siebie nie przekonała.
Składniki (na 2 porcje):
1 szklanka (100 g) płatków owsianych
½ szklanki mleka 2% tłuszczu
1 kubeczek (150g) jogurtu naturalnego
200 g (3 pełne garście) truskawek
1 łyżka miodu pszczelego
1 łyżka wiórków kokosowych
2 łyżki płatków migdałów
1 jajko
1 łyżeczka naturalnego kakao (opcjonalnie)
Wszystkie składniki (oprócz truskawek) wymieszać. Truskawki umyć, pokroić na mniejsze kawałki, delikatnie wymieszać z resztą składników. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Masę przełożyć do kokilek (lub innego naczynia do zapiekania), wierzch udekorować naturalnym kakao. Piec przez 25 minut.
1 porcja = 460 kcal
Wskazówki:
w wersji bezmlecznej zamiast mleka i jogurtu można użyć szklanki mleka roślinnego
w wersji wegańskiej zamiast mleka i jogurtu można użyć szklanki mleka roślinnego, miód zastąpić np. syropem z agawy, a jajko – papką z połowy banana lub papką z siemienia lnianego (2 łyżki mielonego siemienia lnianego zalać gorącą wodą (mniej więcej 1/5 szklanki) i zostawić do napęcznienia. 1 czubata łyżka powstałej masy = 1 jajko)
Pieczona owsianka z truskawkami
Napisała dla Was nasza specjalistka: Renata Kusińska-Sitarz – dietetyk kliniczny
Sezon na truskawki w pełni, należy go więc wykorzystać. Na pyszne (i zdrowe) śniadanie z udziałem truskawek proponuję pieczoną owsiankę. To idealna propozycja nie tylko dla miłośników owsianek, ale również dla tych, których tradycyjna owsianka do siebie nie przekonała.
Składniki (na 2 porcje):
Wszystkie składniki (oprócz truskawek) wymieszać. Truskawki umyć, pokroić na mniejsze kawałki, delikatnie wymieszać z resztą składników. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Masę przełożyć do kokilek (lub innego naczynia do zapiekania), wierzch udekorować naturalnym kakao. Piec przez 25 minut.
1 porcja = 460 kcal
Wskazówki:
Renata Kusińska-Sitarz – dietetyk kliniczny
Najnowsze wpisy
Kategorie
Tagi