Napisał dla Was nasz specjalista: Daniel Milewicz – dietetyk sportowy, ultramaratończyk, psychodietetyk
Specjalnie dla Was przygotowaliśmy 3 przepisy na batony energetyczne. Przeczytajcie i wypróbujcie sami 🙂 Zachęcamy również, aby się podzielić swoimi zdjęciami zrobionych batoników → na Facebooku oraz na Instagramie oznaczając Nas @psychodietwro.
OWSIANE BATONIKI – idealne dla biegaczy
SKŁADNIKI:
– 2 szklanki płatków owsianych,
– 10 śliwek suszonych,
– 10 moreli suszonych,
– 25 daktyli suszonych,
– 2 łyżki sezamu,
– 2 łyżki słonecznika,
– 1 łyżka płatków migdałowych,
– 30 orzechów laskowych,
– duża garść żurawiny,
– 2 banany,
– 1 łyżka cynamonu,
– 2 łyżki karobu,
– 2 łyżki masła orzechowego,
– sok z połowy cytryny.
PRZYGOTOWANIE:
1. Płatki owsiane prażymy na patelni,
2. W następnej kolejności podprażamy sezam, płatki migdałowe ( można zastąpić grubo mielonymi migdałami ) oraz słonecznik,
3. Orzechy laskowe podpiekamy na suchej patelni przez około 5 minut, po czym ściągamy z nich skórkę. Drobno siekamy.
4. Bakalie kroimy na mniejsze kawałki.
5. Banany rozgniatamy widelcem na papkę.
6. Suche składniki wrzucamy do miski – mieszamy, po czym dodajemy masło orzechowe, banany oraz sok z cytryny.
7. Masę wyrzucamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i mocno ugniatamy łyżką, lub łopatką.
8. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni ( termoobieg ).
9. Po lekkim wystudzeniu kroimy na mniejsze kawałki.
Bakalie i kasza jaglana? To idealne połączenie na energetyczne batony
SKŁADNIKI:
– szklanka suchej kaszy jaglanej,
– 2 szklanki dowolnego mleka roślinnego (idealne będzie orzechowe lub migdałowe),
– 2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego,
– pół szklanki pestek słonecznika,
– pół szklanki wiórków kokosowych,
– pół szklanki rodzynek,
– pół szklanki suszonej żurawiny,
– pół szklanki drobno posiekanych dowolnych orzechów,
1. kaszę przepłukać na sitku kilka razy wrzątkiem by pozbyć się goryczy. Przenieść do garnka. Dodać mleko i cukier. Gotować około 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. Wystudzić,
2. kaszę przenieść do miski i dodać pozostałe składniki. Za pomocą rąk dokładnie wymieszać składniki. Masa powinna być lekko gliniasta,
3. sprawdzić smak i ewentualnie dosłodzić,
4. dno formy o wymiarach 20 na 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę i wyrównać wierzch,
5. piec 20 minut w 180 stopniach. Wystudzić i pokroić na batony. Strukturę mają bardziej gąbczastą niż spieczone kamienie.
Przepyszne i zdrowe batoniki bez pieczenia z płatków owsianych
SKŁADNIKI (2-3 garstki – 10 batoników):
– płatki owsiane,
– jagody goji,
– suszona żurawina,
– migdały (lub płatki migdałowe),
– orzechy włoskie, lub laskowe,
– 2 łyżki naturalnego miodu,
– pół tabliczki gorzkiej czekolady (min 70% kakao).
Batoniki są super, bo można mieszać swoje ulubione składniki.
PRZYGOTOWANIE:
1. Wszystkie składniki zmiksujcie – kilka sekund w zupełności wystarczy. Następnie ułóżcie masę na papierze do pieczenia i za pomocą rąk dociśnijcie. Konsystencja powinna być zbita. Uformujcie kwadrat (ułatwi to krojenie i batoniki będą miały symetryczny kształt) i umieśćcie w lodówce na kilka godzin (3h).
2. Weźcie czekoladę i wrzućcie do małej miski. Zagotujcie wodę w garnuszku, a miseczkę ułóżcie nad nią – roztopcie czekoladę nad gotującą się wodą. Gdy czekolada będzie roztopiona, zamoczcie wszystkie batoniki i zostawcie je na kilka godzin w lodówce. Do czasu aż czekolada ostygnie.
Przepisy na przepyszne oraz zdrowe batony energetyczne
Napisał dla Was nasz specjalista: Daniel Milewicz – dietetyk sportowy, ultramaratończyk, psychodietetyk
Specjalnie dla Was przygotowaliśmy 3 przepisy na batony energetyczne. Przeczytajcie i wypróbujcie sami 🙂 Zachęcamy również, aby się podzielić swoimi zdjęciami zrobionych batoników → na Facebooku oraz na Instagramie oznaczając Nas @psychodietwro.
OWSIANE BATONIKI – idealne dla biegaczy
SKŁADNIKI:
– 2 szklanki płatków owsianych,
– 10 śliwek suszonych,
– 10 moreli suszonych,
– 25 daktyli suszonych,
– 2 łyżki sezamu,
– 2 łyżki słonecznika,
– 1 łyżka płatków migdałowych,
– 30 orzechów laskowych,
– duża garść żurawiny,
– 2 banany,
– 1 łyżka cynamonu,
– 2 łyżki karobu,
– 2 łyżki masła orzechowego,
– sok z połowy cytryny.
PRZYGOTOWANIE:
1. Płatki owsiane prażymy na patelni,
2. W następnej kolejności podprażamy sezam, płatki migdałowe ( można zastąpić grubo mielonymi migdałami ) oraz słonecznik,
3. Orzechy laskowe podpiekamy na suchej patelni przez około 5 minut, po czym ściągamy z nich skórkę. Drobno siekamy.
4. Bakalie kroimy na mniejsze kawałki.
5. Banany rozgniatamy widelcem na papkę.
6. Suche składniki wrzucamy do miski – mieszamy, po czym dodajemy masło orzechowe, banany oraz sok z cytryny.
7. Masę wyrzucamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i mocno ugniatamy łyżką, lub łopatką.
8. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni ( termoobieg ).
9. Po lekkim wystudzeniu kroimy na mniejsze kawałki.
Bakalie i kasza jaglana? To idealne połączenie na energetyczne batony
SKŁADNIKI:
– szklanka suchej kaszy jaglanej,
– 2 szklanki dowolnego mleka roślinnego (idealne będzie orzechowe lub migdałowe),
– 2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego,
– pół szklanki pestek słonecznika,
– pół szklanki wiórków kokosowych,
– pół szklanki rodzynek,
– pół szklanki suszonej żurawiny,
– pół szklanki drobno posiekanych dowolnych orzechów,
– kopiasta łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej,
– 1 rozgnieciony na miazgę dojrzały banan,
– łyżeczka cynamonu.
WYKONANIE:
1. kaszę przepłukać na sitku kilka razy wrzątkiem by pozbyć się goryczy. Przenieść do garnka. Dodać mleko i cukier. Gotować około 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. Wystudzić,
2. kaszę przenieść do miski i dodać pozostałe składniki. Za pomocą rąk dokładnie wymieszać składniki. Masa powinna być lekko gliniasta,
3. sprawdzić smak i ewentualnie dosłodzić,
4. dno formy o wymiarach 20 na 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę i wyrównać wierzch,
5. piec 20 minut w 180 stopniach. Wystudzić i pokroić na batony. Strukturę mają bardziej gąbczastą niż spieczone kamienie.
Przepyszne i zdrowe batoniki bez pieczenia z płatków owsianych
SKŁADNIKI (2-3 garstki – 10 batoników):
– płatki owsiane,
– jagody goji,
– suszona żurawina,
– migdały (lub płatki migdałowe),
– orzechy włoskie, lub laskowe,
– 2 łyżki naturalnego miodu,
– pół tabliczki gorzkiej czekolady (min 70% kakao).
Batoniki są super, bo można mieszać swoje ulubione składniki.
PRZYGOTOWANIE:
1. Wszystkie składniki zmiksujcie – kilka sekund w zupełności wystarczy. Następnie ułóżcie masę na papierze do pieczenia i za pomocą rąk dociśnijcie. Konsystencja powinna być zbita. Uformujcie kwadrat (ułatwi to krojenie i batoniki będą miały symetryczny kształt) i umieśćcie w lodówce na kilka godzin (3h).
2. Weźcie czekoladę i wrzućcie do małej miski. Zagotujcie wodę w garnuszku, a miseczkę ułóżcie nad nią – roztopcie czekoladę nad gotującą się wodą. Gdy czekolada będzie roztopiona, zamoczcie wszystkie batoniki i zostawcie je na kilka godzin w lodówce. Do czasu aż czekolada ostygnie.
Zobacz również inne przepisy:
Daniel Milewicz – dietetyk sportowy, ultramaratończyk, psychodietetyk
Zapraszamy
Jeśli potrzebujesz profesjonalnej pomocy w zakresie dietetyki, zapraszamy do Rymkiewicz system we Wrocławiu. Prowadzimy również konsultacje online.
Nasza oferta:
Zarezerwuj
Najnowsze wpisy
Kategorie
Tagi