ul. Wandy 7, 53-320 Wrocław +48 882 794 249 biuro@olgarymkiewicz.pl

  • Home
  • Dietetyka
  • Przepisy na przepyszne oraz zdrowe batony energetyczne

Przepisy na przepyszne oraz zdrowe batony energetyczne

27 lipca 2020 Zarzadca 0 Comment

Napisał dla Was nasz specjalista: Daniel Milewicz – dietetyk sportowy, ultramaratończyk, psychodietetyk

Specjalnie dla Was przygotowaliśmy 3 przepisy na batony energetyczne. Przeczytajcie i wypróbujcie sami 🙂 Zachęcamy również, aby się podzielić swoimi zdjęciami zrobionych batoników na Facebooku facebook.com/poradniapsychodietetyczna/ oraz na Instagramie oznaczając Nas @psychodietwro.

OWSIANE BATONIKI – idealne dla biegaczy

SKŁADNIKI:

– 2 szklanki płatków owsianych,

– 10 śliwek suszonych,

– 10 moreli suszonych,

– 25 daktyli suszonych,

– 2 łyżki sezamu,

– 2 łyżki słonecznika,

– 1 łyżka płatków migdałowych,

– 30 orzechów laskowych,

– duża garść żurawiny,

– 2 banany,

– 1 łyżka cynamonu,

– 2 łyżki karobu,

– 2 łyżki masła orzechowego,

– sok z połowy cytryny.

PRZYGOTOWANIE:

1. Płatki owsiane prażymy na patelni,

2. W następnej kolejności podprażamy sezam, płatki migdałowe ( można zastąpić grubo mielonymi migdałami ) oraz słonecznik,

3. Orzechy laskowe podpiekamy na suchej patelni przez około 5 minut, po czym ściagamy z nich skórkę. Drobno siekamy.

4. Bakalie kroimy na mniejsze kawałki.

5. Banany rozgniatamy widelcem na papkę.

6. Suche składniki wrzucamy do miski – mieszamy, po czym dodajemy masło orzechowe, banany oraz sok z cytryny.

7. Masę wyrzucamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i mocno ugniatamy łyżką, lub łopatką.

8. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni ( termoobieg ).

9. Po lekkim wystudzeniu kroimy na mniejsze kawałki.

Bakalie i kasza jaglana? To idealne połączenie na energetyczne batony

SKŁADNIKI:

– szklanka suchej kaszy jaglanej,

– 2 szklanki dowolnego mleka roślinnego (idealne będzie orzechowe lub migdałowe),

– 2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego,

– pół szklanki pestek słonecznika,

– pół szklanki wiórków kokosowych,

– pół szklanki rodzynek,

– pół szklanki suszonej żurawiny,

– pół szklanki drobno posiekanych dowolnych orzechów,

– kopiasta łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej,

– 1 rozgnieciony na miazgę dojrzały banan,

– łyżeczka cynamonu.

WYKONANIE:

1. kaszę przepłukać na sitku kilka razy wrzątkiem by pozbyć się goryczy. Przenieść do garnka. Dodać mleko i cukier. Gotować około 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. Wystudzić,

2. kaszę przenieść do miski i dodać pozostałe składniki. Za pomocą rąk dokładnie wymieszać składniki. Masa powinna być lekko gliniasta,

3. sprawdzić smak i ewentualnie dosłodzić,

4. dno formy o wymiarach 20 na 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę i wyrównać wierzch,

5. piec 20 minut w 180 stopniach. Wystudzić i pokroić na batony. Strukturę mają bardziej gąbczastą niż spieczone kamienie.

Przepyszne i zdrowe batoniki bez pieczenia z płatków owsianych

SKŁADNIKI (2-3 garstki – 10 batoników):

– płatki owsiane,

– jagody goji,

– suszona żurawina,

– migdały (lub płatki migdałowe),

– orzechy włoskie, lub laskowe,

– 2 łyżki naturalnego miodu,

– pół tabliczki gorzkiej czekolady (min 70% kakao).

Batoniki są super, bo można mieszać swoje ulubione składniki.

PRZYGOTOWANIE:

1. Wszystkie składniki zmiksujcie – kilka sekund w zupełności wystarczy. Następnie ułóżcie masę na papierze do pieczenia i za pomocą rąk dociśnijcie. Konsystencja powinna być zbita. Uformujcie kwadrat (ułatwi to krojenie i batoniki będą miały symetryczny kształt) i umieśćcie w lodówce na kilka godzin (3h).

2. Weźcie czekoladę i wrzućcie do małej miski. Zagotujcie wodę w garnuszku, a miseczkę ułóżcie nad nią – roztopcie czekoladę nad gotującą się wodą. Gdy czekolada będzie roztopiona, zamoczcie wszystkie batoniki i zostawcie je na kilka godzin w lodówce. Do czasu aż czekolada ostygnie.

Daniel Milewicz – dietetyk sportowy, ultramaratończyk, psychodietetyk