ul. Wandy 7, 53-320 Wrocław +48 882 794 249 biuro@olgarymkiewicz.pl

Bezpłodność – problem lat 20-tych

Napisał dla Was nasz specjalista Daniel Milewicz- dietetyk sportowy

W dobie dzisiejszych czasów, pościgu, stresu, osiągania szczebli w karierze i oczywiście genetyka mamy świat, o którym nikt nawet nie śnił. Dosłownie NIKT. To co tworzymy sami w sobie i dookoła siebie jest przyczyną najpoważniejszego problemu XXI wieku jakim jest bezpłodność genetyczna i środowiskowa.

O genetycznym podłożu należy myśleć w przypadkach:

– u mężczyzny ( braku plemników w nasieniu, liczby plemników nie mniej niż 5 mln/ml i nieprawidłowej ich ruchliwości )

– u kobiety ( nawracających poronień – utrata ciąży przed 24 tygodniem, pierwotnego braku miesiączki uwarunkowane brakiem funkcji jajników, przedwczesnego wygaśnięcia funkcji jajników )

U obojga ( zaburzeń rozwoju narządów płciowych, nieprawidłowym funkcjonowaniu przysadki mózgu.

Najcześciej z czym się spotykamy to mutacja, która może być spontaniczna na skutek wadliwego mechanizmu produkcji DNA oraz indukowana to ta, która zachodzi w wyniku działania czynników zewnętrznych ( promieniowanie, czynniki chemiczne ).

W chwili obecnej duża grupa pacjentek diagnozowana w zespole PCOS ( zespół policystycznych jajników ). Najczęściej są brane pod uwagę polimorfizmy genetyczne oraz geny niektórych enzymów. Czynniki te jednak są w fazie badań naukowych.

Odżywianie organizmu

Kolejnym problemem u pacjentek jest autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, insulinooporność oraz celiakia. Kiedy wyeliminujemy powyższe wady przychodzi czas na zadbanie o właściwy sposób odżywienia. Żywienie przy powyższym problemie to nie jedzenie sałatek od rana do wieczora i bycie fit tylko ODŻYWIENIE organizmu. To bardzo poważny problem wśród społeczeństwa mające również daleko idące konsekwencje naszego stanu zdrowia przekładającą się na płodność. Dzięki farmakologii oraz odpowiedniemu ułożeniu w jadłospisie makroskładników i odpowiednich minerałów jest spore prawdopodobieństwo wyregulowania hormonów zwiększających szansę na zajście w ciążę. Dbanie o to co jemy i co wchłaniamy nabierać zaczyna nowego znaczenia badając bezpłodność.

Coraz więcej badań prowadzonych pod kątem mikrobioty jelitowej odpowiedzialnej na produkcję enzymów zwiększającej ruchliwość plemników daje duże nadzieje, ale już wiadomo jedno, że ODŻYWIANIE ma ogromny wpływ na zwiększenie szansy zajścia w ciążę.

Daniel Milewicz- dietetyk sportowy