Żurawina wielkoowocowa (bo tylko taka niesie dla nas właściwości prozdrowotne) to przysmak niewielu z nas. Szkoda, bo można podać ją na różne sposoby, przy okazji serwując sobie odrobinę zdrowia 🙂
Ten cierpki owoc kryje w sobie wiele dobrego: całą gamę witamin (w tym wit. C, E, A oraz witaminy z grupy B), minerałów oraz błonnik. 100g świeżego owocu dostarcza nam tylko 46 kcal.
W badaniach udowodniono działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze. Najczęściej żurawinę spożywamy przy infekcjach pęcherza moczowego. Warto jednak zauważyć, że korzyści z jej spożywania odniosą także osoby z niektórymi schorzeniami skóry czy z wrzodami żołądka. Żurawina obniża również ryzyko chorób serca: zapobiega tworzeniu się zakrzepów, korzystnie wpływa na rozszerzanie naczyń krwionośnych oraz zapobiega utlenianiu się cholesterolu. Dzięki tym czerwonym owocom rzadziej będziemy borykać się z chorobami dziąseł.
Żurawinę możemy spożywać w różnych formach: na surowo, suszoną, jako sok, dodatek do koktajlu, w postaci konfitur lub dżemów, herbat. Pamiętajmy jednak, że właściwości zdrowotne posiadają tylko produkty, do których produkcji żurawina została rzeczywiście wykorzystana. Jeśli są to tylko produkty zawierające aromat naturalny, nic na tym nie skorzystamy.
Najwięcej wartościowych składników ma świeża żurawina, na którą sezon przypada właśnie teraz (trwa od października do stycznia). Szczelnie zapakowane świeże owoce w lodówce możemy przechowywać do 3 miesięcy. Ususzona żurawina, właściwie przechowywana, swoje właściwości zachowa przez kilka lat. Najważniejszą jednak informacją jest to że obróbka termiczna nie powoduje utraty związków bakteriobójczych zawartych w owocach.
W sieci znajdziecie dużo przepisów na przetwory z żurawiny, my jednak chcemy Wam zaproponować pyszny i orzeźwiający koktajl z wykorzystaniem świeżych owoców. Do jego wykonania potrzebować będziecie tylko blendera.
Składniki:
pół szklanki świeżej żurawiny
1 banan
pęczek pietruszki
łyżka otrąb
pół szklanki soku jabłkowego
ewentualna woda do rozcieńczenia
Banana obrać i połamać na kawałki, pietruszkę przesiekać (zwłaszcza łodyżkę). Wszystkie składniki wrzucić do kielicha blendera i zmiksować na gładki koktajl. Jeśli jest za gęsty dodać do niego wody.
Słów kilka o żurawinie + przepis na pyszny koktajl!
Żurawina wielkoowocowa (bo tylko taka niesie dla nas właściwości prozdrowotne) to przysmak niewielu z nas. Szkoda, bo można podać ją na różne sposoby, przy okazji serwując sobie odrobinę zdrowia 🙂
Ten cierpki owoc kryje w sobie wiele dobrego: całą gamę witamin (w tym wit. C, E, A oraz witaminy z grupy B), minerałów oraz błonnik. 100g świeżego owocu dostarcza nam tylko 46 kcal.
W badaniach udowodniono działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze. Najczęściej żurawinę spożywamy przy infekcjach pęcherza moczowego. Warto jednak zauważyć, że korzyści z jej spożywania odniosą także osoby z niektórymi schorzeniami skóry czy z wrzodami żołądka. Żurawina obniża również ryzyko chorób serca: zapobiega tworzeniu się zakrzepów, korzystnie wpływa na rozszerzanie naczyń krwionośnych oraz zapobiega utlenianiu się cholesterolu. Dzięki tym czerwonym owocom rzadziej będziemy borykać się z chorobami dziąseł.
Żurawinę możemy spożywać w różnych formach: na surowo, suszoną, jako sok, dodatek do koktajlu, w postaci konfitur lub dżemów, herbat. Pamiętajmy jednak, że właściwości zdrowotne posiadają tylko produkty, do których produkcji żurawina została rzeczywiście wykorzystana. Jeśli są to tylko produkty zawierające aromat naturalny, nic na tym nie skorzystamy.
Najwięcej wartościowych składników ma świeża żurawina, na którą sezon przypada właśnie teraz (trwa od października do stycznia). Szczelnie zapakowane świeże owoce w lodówce możemy przechowywać do 3 miesięcy. Ususzona żurawina, właściwie przechowywana, swoje właściwości zachowa przez kilka lat. Najważniejszą jednak informacją jest to że obróbka termiczna nie powoduje utraty związków bakteriobójczych zawartych w owocach.
W sieci znajdziecie dużo przepisów na przetwory z żurawiny, my jednak chcemy Wam zaproponować pyszny i orzeźwiający koktajl z wykorzystaniem świeżych owoców. Do jego wykonania potrzebować będziecie tylko blendera.
Składniki:- pół szklanki świeżej żurawiny
- 1 banan
- pęczek pietruszki
- łyżka otrąb
- pół szklanki soku jabłkowego
- ewentualna woda do rozcieńczenia
Banana obrać i połamać na kawałki, pietruszkę przesiekać (zwłaszcza łodyżkę). Wszystkie składniki wrzucić do kielicha blendera i zmiksować na gładki koktajl. Jeśli jest za gęsty dodać do niego wody.
Smacznego!
Najnowsze wpisy
Kategorie
Tagi