Kilka słów o zdrowym grillowaniu…

24 czerwca 2014 Technicy IP 0 Comment

Kilka słów o zdrowym grillowaniu..
Rozpoczął się okres spędzania czasu na łonie natury a świeże powietrze wzmaga apetyt.. W tym okresie najczęściej sięgamy po dania grillowane.. Niejednemu z nas grillowanie kojarzy się z ciężkim, tłustym mięsem i tonami sosów majonezowych oraz piwem. Jednak niekoniecznie musi tak być! Oto kilka pomysłów na zdrowe, niskokaloryczne i smaczne grillowanie!

Zielone szaszłyki

Pierś z kurczaka pokrojona w kosteczki i zamarynowana 2 godziny wcześniej, marynata – 3 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka ostrej musztardy, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka cytryny, pieprz, ostra papryka, tymianek.
Cukinia, bakłażan, papryka w 3 kolorach, cebula i pieczarki – pokrojone w kostki.
Wszystko nadziewamy na drewniane długie patyczki i grillujemy!

Sałata grecka

Sałata lodowa i rukola poszarpane, pomidory i ser feta pokrojone w kostkę, oliwki czarne i zielone, sos (3-4 łyżki oliwy z oliwek, wyciśnięty czosnek, 1 łyżeczka ostrej musztardy, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka soku z cytryny, bazylia, pieprz) – wszystko wymieszać i gotowe!

Pomidory pod pierzynką

Pomidory pokroić w plastry. Przygotować sos – jogurt naturalny, wyciśnięty czosnek, garść posiekanego koperku, sok z cytryny, sól, pieprz, oregano i czarnuszka). Sos wymieszać i przykryć nim plastry pomidorów i posypać kiełkami!

Letnie rarytasy

Gruszki dokładnie umyć i pokroić w kostkę. Przygotować marynatę – 3 łyżki miodu, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta cynamonu, szczypta zmielonej kawy, 1 łyżeczka zblendowanej świeżej mięty. Pokrojone gruszki zamarynować w cynamonowym sosie, nabić na patyczki i grillować!

Zielona lemoniada

Zaparzyć zieloną herbatę i ochłodzić. Dodać kostki lodu, plastry limonki oraz liście świeżej mięty i gotowe letnie orzeźwienie!

Zobacz również: Co jeść w pracy i w szkole?

Smacznego grillowania!
mgr inż. Dominika Mazurek

Facebook
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Twitter
Instagram
Instagram
Instagram