ul. Wandy 7, 53-320 Wrocław +48 882 794 249 biuro@olgarymkiewicz.pl

  • Home
  • Dietetyka
  • Lato- czas pikników- nasze inspiracje psychodietetyczne

Lato- czas pikników- nasze inspiracje psychodietetyczne

28 czerwca 2017 IPTechnicy 0 Comment
Za oknem czerwcowe upały. Nareszcie! Słoneczna pogoda zachęca do leniwego przebywania na słońcu, polegiwania na kocyku w parkach i na skwerach. Trochę na bok idą „dobre postanowienia”. Zwyczajnie trudno jest obojętnie przejść obok tysiąca smaków lodów, nie skorzystać z zaproszenia na grila czy zimnego piwa dla ochłody…
„Latem wszystko mniej szkodzi”- usłyszałam od mądrej dietoterapeutki. I nie chodzi tu o zwyczajne folgowanie sobie, ale o rozsądne korzystanie z darów każdej z pór roku. Pamiętajmy, że -zgodnie z wiedzą psychologiczną- zbyt duże restrykcje żywieniowe i nadmierna kontrola prowadzą w końcu do zmęczenia nawet najsilniejszej woli i załamania kontroli. Dlatego zamiast odmawiać sobie wszystkiego , postawmy na zdrowsze zamienniki, pakujmy letnie koszyki i ruszajmy korzystać z lata w rytm muzyki świerszczy, ze smakiem sezonowych owoców w ustach.
A najlepiej smakuja teraz:
  • owoce i warzywa: agrest, bakłażan, bób, botwinka, czereśnie, cukinia, młode marchewki z nacią, fasolka szparagowa, groszek cukrowy, karczoch, kalafior, młode ziemniaki, rabarbar, rukiew wodna, rzodkiewki, sałata, szparagi, szpinak, truskawki
  • ryby i owoce morza: krab japoński i kieszeniec, labraks, makrela, pstrąg morski i rzeczny, rdzawiec, sardynki
  • mięso: młoda jagnięcina[1]
I jeszcze garść sezonowych inspiracji- na wynos:)

Domowa nutella- najlepsza „maczajka” do truskawek
Składniki:
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżki kakao (lub karobu)
  • można dodać ulubione słodzidło (trochę miodu, daktyli lub syropu z agawy)
  • 4 łyżki orzechów laskowych (mielonych)-opcjonalnie
  • wszystkie składniki miksujemy i zajadamy z truskawkami:)

Najzdrowsze, bo najprostsze lody z bananów
  • 3 banany- mrozimy (w skórkach, by nie zrobiły się czarne)
  • dodajemy ulubione dodatki: owoce sezonowe, wiórki kokosowe lekko uprażone, kawa, kakao, szczypta soli, masło orzechowe itd.
  • banany wyciągamy z zamrażalnika, obieramy i kroimy, a następnie miksujemy dodając ulubione dodatki.
  • jeśli chcemy formować kulki- wkładamy lody jeszcze na chwilę do zamrażalnika.
Smacznego:)
Katarzyna Cieśla- psychodietetyk
[1] Źródło: BBC GoodFood Polska- Czerwiec 2017
Facebook
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Twitter
Google Plus
Google Plus
Google Plus
Instagram
Instagram
Instagram