ul. Wandy 7, 53-320 Wrocław +48 882 794 249 biuro@olgarymkiewicz.pl

Grasz w zielone? Sezon na zielone!

Bób
Nasiona bobu są bogate w białko, węglowodany, witaminy (B1, B2, PP, C i prowitamina A) oraz składniki mineralne (wapń, fosfor, żelazo, magnez). Zawierają również błonnika pokarmowy usprawniający pracę jelit. Młody bób, po obraniu, można zjeść na surowo, dodać do sałatek lub puree ziemniaczanego. Dojrzałe nasiona możemy spożywać po lekkim obgotowaniu w osolonej wodzie.
100 g obgotowanego bobu zawiera tylko 85 kcal!

Szpinak
Liście szpinaku są bogate w składniki mineralne i witaminy. Zawierają wysoce przyswajalne żelazo, chlorofil, który oczyszcza organizm z metali ciężkich oraz luteinę, która wspomaga procesy widzenia i chroni przed promieniami UV. Szpinak jest niskokaloryczny i można go spożywać na surowo w sałatach oraz po obróbce kulinarnej.

Botwina
To młode liście i korzeń buraka ćwikłowego. Botwina bogata jest w wapń, żelazo oraz witaminy (kwas foliowy i witaminę A). Pobudza apetyt, ułatwia trawienie, oczyszcza i odtruwa organizm oraz wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu. Botwina zawiera betainę, która wydatnie poprawia odporność organizmu. Można ją spożywać w postaci chłodników, surówek oraz jako dodatek do koktajli.

Groszek cukrowy
Surowy groszek cukrowy zawiera najwięcej soli mineralnych (fosfor, żelazo, wapń) oraz witamin (z grupy B, A, C, E), a także wysoko wartościowe białko. Groszek cukrowy należy kupować w postaci jędrnych, jasnozielonych i koniecznie zamkniętych strąków. Można go spożywać w formie wyłuskanych ziaren lub całych strąków.
Uwaga! Groszek spożywany w nadmiernej ilości powoduje wzdęcia, gazy i biegunkę.

Kalarepa
Bulwa bogata jest w witaminy (A, C oraz z grupy B), składniki mineralne (m.in. sód, potas, magnez, mangan, żelazo) i kwasy organiczne wspomagające odporność. Zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, który reguluje perystaltykę jelit. Jest bezpieczna dla alergików. Można ją spożywać na surowo oraz po obróbce kulinarnej (blanszowanie, smażenie, grillowanie, pieczenie).

Szparagi
Szparagi bogate są w witaminy (m.in. kwas foliowy), składniki mineralne oraz przeciwutleniacze (hamują reakcje wolnorodnikowe odpowiedzialne za stany zapalne oraz nowotwory). Ich spożycie korzystnie wpływa na pracę nerek (asparagina wpływa na gospodarkę wodna organizmu). Zarówno białe i zielone szparagi to ta sama odmiana. Białe szparagi należy obrać.
Sposób przyrządzenia: gotować „na stojąco” z dodatkiem soku z cytryny lub dodatkiem cukru lub dodatkiem mleka – utrata goryczki.

Fasolka szparagowa
Fasolka szparagowa zawiera witaminy (A, C, E oraz z grupy B), minerały, aglutyninę (niszczy białka odpowiedzialne za rozwój bakterii chorobotwórczych), błonnik pokarmowy oraz inozytol poprawiający wchłanianie wapnia. Spożywania tylko po obróbce kulinarnej (zawiera truciznę – fazynę).
Polecam zielone warzywa – są zdrowe, bogate w witaminy oraz składniki mineralne i zawierają niewiele kalorii!
mgr inż. Dominika Mazurek
Facebook
Facebook
Facebook
Twitter
Twitter
Twitter
Google Plus
Google Plus
Google Plus
Instagram
Instagram
Instagram