Napisała dla Was nasza specjalistka: Renata Kusińska-Sitarz – dietetyk kliniczny.
Czy myśleliście kiedyś o tym, aby przejść na dietę wegetariańską, ale jakoś nie mogliście pogodzić się z wizją całkowitej rezygnacji z mięsa? Jeśli tak, to fleksitarianizm jest właśnie dla Was!
Fleksitarianizm, czyli elastyczny wegetarianizm
Choć fleksitarianizm nie ma jednej, sztywnej definicji, to jego założenie jest dość proste – jest to dieta, w której spożycie mięsa ulega znacznemu ograniczeniu, ale nie całkowitej eliminacji. A więc w praktyce, osoba, która je według zasad fleksitarianizmu, na co dzień jest wegetarianinem, ale od czasu do czasu (np. raz w tygodniu, podczas weekendu, przy specjalnych okazjach, czy podczas wyjazdów, gdy stosowanie diety wegetariańskiej jest utrudnione) pozwala sobie na zjedzenie przysłowiowego steka.:)
Co jedzą fleksitarianie?
Dieta fleksitariańska dopuszcza spożywanie jajek, nabiału i ryb oraz okazjonalne spożycie mięsa. Głównym źródłem białka w tej diecie są nasiona roślin strączkowych (soja, soczewica, fasola, groch, ciecierzyca, bób). Fleksitarianizm opiera się na zasadach zdrowego żywienia, a od klasycznej diety mieszanej odróżnia go jedynie znaczne ograniczenie mięsa.
Zdrowa elastyczność
Czy fleksitarianizm jest zdrowy? Jak najbardziej! Ograniczenie mięsa (zwłaszcza czerwonego) i większy udział w diecie białka pochodzącego ze źródeł roślinnych (nasiona roślin strączkowych, tofu), ma korzystny wpływ na nasze zdrowie. Fleksitarianizm rozwiązuje także problem wegetarian, którzy nie potrafią dobrze zbilansować swojej diety. Oczywiście nie ma wątpliwości, że (dobrze zaplanowana) dieta wegetariańska/wegańska, może być optymalnym sposobem żywienia, jednak sporadyczny dodatek mięsa może pomóc niektórym osobom w zbilansowaniu swojej diety.
Być czy nie być fleksitarianinem?
Fleksitarianizm jest stosunkowo młodym modelem żywienia, który nie został jeszcze gruntownie przebadany. Jednak jego założenia idealnie wpisują się w zasady zdrowego, racjonalnego żywienia, dlatego z powodzeniem może zastąpić tradycyjną, mieszaną dietę.
Renata Kusińska-Sitarz – dietetyk kliniczny
Zapraszamy
Jeśli potrzebujesz profesjonalnej pomocy w zakresie dietetyki, zapraszamy do Rymkiewicz system we Wrocławiu. Prowadzimy również konsultacje online.
Fleksitarianzim, czyli jak być wegetarianinem, który je mięso ?
Napisała dla Was nasza specjalistka: Renata Kusińska-Sitarz – dietetyk kliniczny.
Czy myśleliście kiedyś o tym, aby przejść na dietę wegetariańską, ale jakoś nie mogliście pogodzić się z wizją całkowitej rezygnacji z mięsa? Jeśli tak, to fleksitarianizm jest właśnie dla Was!
Fleksitarianizm, czyli elastyczny wegetarianizm
Choć fleksitarianizm nie ma jednej, sztywnej definicji, to jego założenie jest dość proste – jest to dieta, w której spożycie mięsa ulega znacznemu ograniczeniu, ale nie całkowitej eliminacji. A więc w praktyce, osoba, która je według zasad fleksitarianizmu, na co dzień jest wegetarianinem, ale od czasu do czasu (np. raz w tygodniu, podczas weekendu, przy specjalnych okazjach, czy podczas wyjazdów, gdy stosowanie diety wegetariańskiej jest utrudnione) pozwala sobie na zjedzenie przysłowiowego steka.:)
Co jedzą fleksitarianie?
Dieta fleksitariańska dopuszcza spożywanie jajek, nabiału i ryb oraz okazjonalne spożycie mięsa. Głównym źródłem białka w tej diecie są nasiona roślin strączkowych (soja, soczewica, fasola, groch, ciecierzyca, bób). Fleksitarianizm opiera się na zasadach zdrowego żywienia, a od klasycznej diety mieszanej odróżnia go jedynie znaczne ograniczenie mięsa.
Zdrowa elastyczność
Czy fleksitarianizm jest zdrowy? Jak najbardziej! Ograniczenie mięsa (zwłaszcza czerwonego) i większy udział w diecie białka pochodzącego ze źródeł roślinnych (nasiona roślin strączkowych, tofu), ma korzystny wpływ na nasze zdrowie. Fleksitarianizm rozwiązuje także problem wegetarian, którzy nie potrafią dobrze zbilansować swojej diety. Oczywiście nie ma wątpliwości, że (dobrze zaplanowana) dieta wegetariańska/wegańska, może być optymalnym sposobem żywienia, jednak sporadyczny dodatek mięsa może pomóc niektórym osobom w zbilansowaniu swojej diety.
Być czy nie być fleksitarianinem?
Fleksitarianizm jest stosunkowo młodym modelem żywienia, który nie został jeszcze gruntownie przebadany. Jednak jego założenia idealnie wpisują się w zasady zdrowego, racjonalnego żywienia, dlatego z powodzeniem może zastąpić tradycyjną, mieszaną dietę.
Renata Kusińska-Sitarz – dietetyk kliniczny
Zapraszamy
Jeśli potrzebujesz profesjonalnej pomocy w zakresie dietetyki, zapraszamy do Rymkiewicz system we Wrocławiu. Prowadzimy również konsultacje online.
Nasza oferta:
Zarezerwuj
Najnowsze wpisy
Kategorie
Tagi