Każdy z nas ma czasem ochotę na „coś słodkiego”. Najczęściej sięgamy wtedy po ciasteczka lub batoniki. Tymczasem już 50-gramowy baton dostarcza nie tylko ogromnej ilości kalorii (nawet ponad 500, czyli prawie tyle co mała pizza), ale także nasyconych kwasów tłuszczowych, co prowadzi do miażdżycy. Brak błonnika w słodkich sklepowych przekąskach zwiększa zaś ryzyko zaparć.
W chwili kiedy nasz mózg woła o porcję cukru, nie mamy już czasu na zastanawianie się nad wartością odżywczą łapanego w biegu słodycza. Warto mieć wtedy pod ręką zdrową alternatywę, pełną witamin, minerałów, zdrowych tłuszczy oraz błonnika.
Oto nasza propozycja zdrowego deseru, czyli bakaliowe czekoladki:
Składniki na ok. 10 czekoladek:
100g suszonych daktyli ( 23 sztuki)
4 łyżki pestek słonecznika
4 łyżki wiórków kokosowych
1 łyżka miodu
6 kostek gorzkiej czekolady
3 morele suszone
Morele i daktyle kroimy na małe kawałki (im mniejsze, tym lepiej), wrzucamy do miski. Dodajemy wiórki, słonecznik i miód.
Przygotowujemy kąpiel wodną dla czekolady: W rondelku podgrzewamy niewielką ilość wody, wstawiamy do środka małą miseczkę (powierzchnia wody nie powinna stykać się z miseczką). Do miseczki wrzucamy kostki czekolady i mieszamy czekoladę łyżką do czasu aż się rozpuści.
Dodajemy roztopioną czekoladę do pozostałych składników w misce. Całość blendujemy lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia (w przypadku braku maszynki lub blendera można przed dodaniem miodu i czekolady bardzo drobno posiekać składniki i tylko wymieszać i zagnieść masę ręką).
Z powstałej masy zagniatamy małe kulki. Formę do lodu lub formę do jajek wyścielamy folią spożywczą i wciskamy nasze kulki do wgłębień, do uzyskania pożądanego kształtu czekoladki. Przechowujemy w lodówce.
Bakaliowe czekoladki – zdrowe „coś słodkiego”
Każdy z nas ma czasem ochotę na „coś słodkiego”. Najczęściej sięgamy wtedy po ciasteczka lub batoniki. Tymczasem już 50-gramowy baton dostarcza nie tylko ogromnej ilości kalorii (nawet ponad 500, czyli prawie tyle co mała pizza), ale także nasyconych kwasów tłuszczowych, co prowadzi do miażdżycy. Brak błonnika w słodkich sklepowych przekąskach zwiększa zaś ryzyko zaparć.
W chwili kiedy nasz mózg woła o porcję cukru, nie mamy już czasu na zastanawianie się nad wartością odżywczą łapanego w biegu słodycza. Warto mieć wtedy pod ręką zdrową alternatywę, pełną witamin, minerałów, zdrowych tłuszczy oraz błonnika.
Oto nasza propozycja zdrowego deseru, czyli bakaliowe czekoladki:
Składniki na ok. 10 czekoladek:
Życzymy smacznego! 🙂
Najnowsze wpisy
Kategorie
Tagi