Dziś dla Was rozprawia Daniel Milewicz – dietetyk sportowy, psychodietetyk, ultramaratończyk
Jeśli brakuje go we krwi, zmniejsza się jego ilość w ścianach naczyń krwionośnych. Zapewnia on elastyczność naczyń oraz odpowiada za komunikację z mózgiem dotyczącą rozszerzenia i zwężenia naczyń. Jeżeli następuje jego spadek w organizmie, jest zastępowany przez wapń. Możemy zatem wyobrazić sobie, co się dzieje kiedy poziom krzemu spada. Wapń wnika w ścianki naczyń, co prowadzi do ich zwapnienia i zmniejszenia stopnia elastyczności. Na twardych wypustkach wapnia zaczyna osadzać się cholesterol. Z powodu braku krzemu cholesterol nie jest wykorzystywany do tworzenia zrębu nowych komórek.
Wiek człowieka powinno określać się na podstawie stanu naczyń krwionośnych. Wg biochemików krzem jest ośmiokrotnie wykorzystywany w organizmie człowieka biorąc udział w reakcjach jako katalizator. Jeżeli jego ilość nie jest uzupełniana z pokarmem i płynami, życie po prostu zamiera. W 1957 roku M. Lepger i J. Lepger opisali fakty potwierdzające, że u pacjentów chorych na arteriosklerozę w porównaniu z osobami zdrowymi zawartość krzemu w tkankach jest bardzo niska. Eksperymentalnie udowodnili, że wprowadzając do organizmu związki krzemu powstrzymuje rozwój arteriosklerozy i pomaga odbudować prawidłową czystość i funkcjonalność ścianek naczyń. Podobne i zadziwiające wnioski wysnuli również radzieccy uczeni M. Wronkow i I. Kuzniecow. Z powodu niedoboru krzemu zwiększa się zawartość kwasów tłuszczowych we krwi.
Największymi pożeraczami krzemu w ciele człowieka są pasożyty i grzyby. Zasiedlają praktycznie wszystkie tkanki ludzkiego organizmu. Bakterie, nicienie i przywry wykorzystują nasze organy w tym oczywiście krew jako bardzo dobre środowisko do zamieszkania. Krzem jest pierwiastkiem piezoelektrycznym. Zdolny jest do przetwarzania energii. Krzem to atomowa jednostka strukturalna łącząca mózg z resztą ciała. Ze spadkiem poziomu krzemu w organizmie dochodzi do zakłóceń, czego rezultatem jest choroba.
Brak krzemu w organizmie powoduje zaburzenia wchłaniania ponad 70 innych pierwiastków. U dzieci brak krzemu oraz dieta bez soli są przyczyną anemii, osteomalacji, choroby stawów, wypadania włosów czy cukrzycę. Warto zatem bliżej przyjrzeć się życiodajnemu i jak bardzo istotnemu pierwiastkowi. Gdzie go znajdziemy? Krzem gromadzi się głównie w skórce i osłonkach nasion (ryż pełnoziarnisty, grube kasze, proso, płatki owsiane, zioła- zwłaszcza skrzyp polny oraz wody zdrojowe).
Daniel Milewicz – dietetyk, dietetyk sportowy, psychodietetyk, ultramaratończyk
Zapraszamy
Jeśli potrzebujesz profesjonalnej pomocy w zakresie dietetyki, zapraszamy do Rymkiewicz system we Wrocławiu. Prowadzimy również konsultacje online.
KRZEM – pierwiastek życia
Dziś dla Was rozprawia Daniel Milewicz – dietetyk sportowy, psychodietetyk, ultramaratończyk
Jeśli brakuje go we krwi, zmniejsza się jego ilość w ścianach naczyń krwionośnych. Zapewnia on elastyczność naczyń oraz odpowiada za komunikację z mózgiem dotyczącą rozszerzenia i zwężenia naczyń. Jeżeli następuje jego spadek w organizmie, jest zastępowany przez wapń. Możemy zatem wyobrazić sobie, co się dzieje kiedy poziom krzemu spada. Wapń wnika w ścianki naczyń, co prowadzi do ich zwapnienia i zmniejszenia stopnia elastyczności. Na twardych wypustkach wapnia zaczyna osadzać się cholesterol. Z powodu braku krzemu cholesterol nie jest wykorzystywany do tworzenia zrębu nowych komórek.
Wiek człowieka powinno określać się na podstawie stanu naczyń krwionośnych. Wg biochemików krzem jest ośmiokrotnie wykorzystywany w organizmie człowieka biorąc udział w reakcjach jako katalizator. Jeżeli jego ilość nie jest uzupełniana z pokarmem i płynami, życie po prostu zamiera. W 1957 roku M. Lepger i J. Lepger opisali fakty potwierdzające, że u pacjentów chorych na arteriosklerozę w porównaniu z osobami zdrowymi zawartość krzemu w tkankach jest bardzo niska. Eksperymentalnie udowodnili, że wprowadzając do organizmu związki krzemu powstrzymuje rozwój arteriosklerozy i pomaga odbudować prawidłową czystość i funkcjonalność ścianek naczyń. Podobne i zadziwiające wnioski wysnuli również radzieccy uczeni M. Wronkow i I. Kuzniecow. Z powodu niedoboru krzemu zwiększa się zawartość kwasów tłuszczowych we krwi.
Największymi pożeraczami krzemu w ciele człowieka są pasożyty i grzyby. Zasiedlają praktycznie wszystkie tkanki ludzkiego organizmu. Bakterie, nicienie i przywry wykorzystują nasze organy w tym oczywiście krew jako bardzo dobre środowisko do zamieszkania. Krzem jest pierwiastkiem piezoelektrycznym. Zdolny jest do przetwarzania energii. Krzem to atomowa jednostka strukturalna łącząca mózg z resztą ciała. Ze spadkiem poziomu krzemu w organizmie dochodzi do zakłóceń, czego rezultatem jest choroba.
Brak krzemu w organizmie powoduje zaburzenia wchłaniania ponad 70 innych pierwiastków. U dzieci brak krzemu oraz dieta bez soli są przyczyną anemii, osteomalacji, choroby stawów, wypadania włosów czy cukrzycę. Warto zatem bliżej przyjrzeć się życiodajnemu i jak bardzo istotnemu pierwiastkowi. Gdzie go znajdziemy? Krzem gromadzi się głównie w skórce i osłonkach nasion (ryż pełnoziarnisty, grube kasze, proso, płatki owsiane, zioła- zwłaszcza skrzyp polny oraz wody zdrojowe).
Daniel Milewicz – dietetyk, dietetyk sportowy, psychodietetyk, ultramaratończyk
Zapraszamy
Jeśli potrzebujesz profesjonalnej pomocy w zakresie dietetyki, zapraszamy do Rymkiewicz system we Wrocławiu. Prowadzimy również konsultacje online.
Nasza oferta:
Zarezerwuj
Najnowsze wpisy
Kategorie
Tagi
NEWSLETTER
Zapisz się do newslettera i otrzymuj najnowsze wiadomości.