ul. Wandy 7, 53-320 Wrocław +48 882 794 249 biuro@olgarymkiewicz.pl

  • Home
  • Dietetyka
  • Dieta z małą zawartością soli nie boli- zdrowszy zamiennik soli? cz.2

Dieta z małą zawartością soli nie boli- zdrowszy zamiennik soli? cz.2

Kanapka bez soli? Niesolone ziemniaki? Większość z Nas nie dopuszcza do siebie takiej myśli. Życie bez soli jest jednak możliwe i jak się okazuje bardzo zdrowe.
Oczywiście mowa o ograniczeniu jej spożycia do 5 gramów dziennie, a nie całkowitej rezygnacji, ponieważ także sód jest jednym ze związków mineralnych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania Twojego organizmu. Pierwszym krokiem do osiągnięcia tego celu może być użycie soli sezamowej Gomasio i zastąpienie nią tradycyjnej solniczki.
Czym jest Gomasio?
GOMASIO, nazywane inaczej solą sezamową, jest zdrową posypką na bazie sezamu bogatą w minerały takie jak wapń, fosfor, cynk, magnez, potas, żelazo oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, łatwo przyswajalne białko. Główną zasadą przygotowania Gomasio jest stosunek soli do ziaren równy 1:10.
Przepis GOMASIO
Przygotowanie nie wymaga wysiłku, a efekty są naprawdę smaczne. Ziarna sezamu (20 łyżeczek) mieszamy z 2 łyżeczkami grubej soli morskiej. Tak przygotowaną mieszankę prażymy ostrożnie do uzyskania złotego koloru. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie rozgniatamy w moździerzu lub za pomocą blendera. Gotowe Gomasio przesypujemy do zamkniętego pojemnika i przechowujemy w zaciemnionym chłodnym miejscu. Najlepiej spożyć ją w ciągu 2 tygodni.
Do soli sezamowej można dodać także siemię lniane, które prażymy wcześniej przez kilka sekund, na osobnej patelni pod przykryciem. W takim przypadku proporcje zmieniają się i wyglądają następująco : 10 łyżeczek sezamu, 10 łyżeczek siemienia lnianego i 2 łyżeczki soli morskiej.
Facebook
Facebook
Facebook
Google Plus
Google Plus
Google Plus
Instagram
Instagram
Instagram